12 comments

ANGGARAN PERBELANJAAN DI MESIR

Published on Sunday, April 4, 2010 in

Kongsi

Di mesir, perkara yang terpenting bagi para mahasiswa adalah pengurusan kewangan yang teliti kerana anda akan berada di sebuah tempat yang tidak diduduki oleh ibu dan ayah anda mahupun keluarga rapat anda, oleh itu anda perlu membuat anggaran yang cukup teliti. Disini saya telah menyiapkan beberapa anggaran mengikut anggaran saya, semoga dapat membantu :

image

Bulanan

PERKARA

HARGA( LE )

HARGA ( RM )

SETAHUN ( RM )

4 TAHUN ( RM )

Sewa Rumah

200

118

1416

5,664

Makanan

150

88.5

1062

4,248

Tambang Perjalanan

150

88.5

1062

4,248

Kredit Hand Phone

50

29.5

354

1,416

Kitab thaqafah

100

59

708

2,832

Internet

50

29.5

354

1,416

Keperluan Harian

50

29.5

354

1,416

Total

570

442.5

5310

21,240

 

Tahunan

PERKARA

HARGA ( LE )

HARGA ( RM )

4 TAHUN ( RM )

Kitab kuliah

300

177

708

Pengurusan Kuliah ( Rusum )

77.50

46

184

Imegrisen

11.50

7

28

Total

389

230

920

 

Kapal terbang

Datang balik : RM 5,000

Jumlah keseluruhan :  RM 22,660

 

 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

12 Response to ANGGARAN PERBELANJAAN DI MESIR

April 5, 2010 at 4:58 AM

sediakan juga LE 30 bagi setiap bulan, untuk program persatuan. tapi ia mengikut kekerapan..perlu lihat takwim PMRAM , rumah negeri, dan negeri yang hendak dipohon ( kalau tak nak mintak duduk kaherah lah )

April 10, 2010 at 9:51 PM

Owh, bagi saya xde lah begitu mahal jika dibandingkan dengan Universiti lain.

Mungkin.

April 11, 2010 at 11:15 AM

sememangnya tidak mahal, tapi sebagai seorang muslim kita perlu membuat perancangan yang teliti sepertimana kata saidina Umar RA : "Islam yang tidak tersusun akan dikalahkan oleh kekafiran yang tersusun"

Anonymous
April 14, 2010 at 2:04 PM

kita kekurangan orang yang tamak untuk menuntut ilmu sekarang.. apapun tamaklah kamu untuk membuat kebaikan

Anonymous
October 16, 2010 at 9:12 AM

xtemasok pebelanjaan kitab d maarad + kitab yg d beli sekiranya melewati pustaka2 buku d mesir....hohooooo

Anonymous
August 26, 2011 at 6:32 PM

saya nak tanye,perbelanjaan nie same ke ntok student medic??

Anonymous
November 15, 2011 at 1:48 AM

salam, nak tanya.. perbelanjaan sama ke kalau untuk ambil kejuruteraan ? dan bolehkah kalau lepasan SPM masuk al-azhar? wasalam

March 28, 2012 at 2:37 PM

Salam,rasenye xde lagi pelajar malaysia yg ambil kejuruteraan.(myb ade 2-3 org,tu pon atas sebab2 tertentu). Bidang selain pengajian Islam yg familiar hanyalah medic,dentistry @ farmasi :)

Perbelanjaan hampir sama je student medic & agama, just medic ni kurang sikit kot kitab nye.Dan yuran medic tinggi. ( tapi masih dikira murah kalu nak dibandingkan dgn negara2 luar lain)

Anonymous
April 14, 2012 at 8:18 PM

miss my sister

Anonymous
May 6, 2012 at 1:02 AM

slm, yuran kuliah free ke?

Anonymous
July 14, 2013 at 10:34 PM

saya doakan semua rakyat malaysia selamat di mesir.

Anonymous
December 3, 2013 at 12:52 AM

kalu masuk BKAN Penang, da kena 300usd mula2 samoai...HOHO

Add Your Comment

Mohon sertakan maklumat perhubungan lengkap seperti Facebook supaya Admin mudah memberi jawapan jika ada kemusykilan.

Related Posts with Thumbnails