ANGGARAN PERBELANJAAN DI MESIR

Sunday, April 4, 2010

Di mesir, perkara yang terpenting bagi para mahasiswa adalah pengurusan kewangan yang teliti kerana anda akan berada di sebuah tempat yang tidak diduduki oleh ibu dan ayah anda mahupun keluarga rapat anda, oleh itu anda perlu membuat anggaran yang cukup teliti. Disini saya telah menyiapkan beberapa anggaran mengikut anggaran saya, semoga dapat membantu :

image

Bulanan

PERKARA

HARGA( LE )

HARGA ( RM )

SETAHUN ( RM )

4 TAHUN ( RM )

Sewa Rumah

200

118

1416

5,664

Makanan

150

88.5

1062

4,248

Tambang Perjalanan

150

88.5

1062

4,248

Kredit Hand Phone

50

29.5

354

1,416

Kitab thaqafah

100

59

708

2,832

Internet

50

29.5

354

1,416

Keperluan Harian

50

29.5

354

1,416

Total

570

442.5

5310

21,240

 

Tahunan

PERKARA

HARGA ( LE )

HARGA ( RM )

4 TAHUN ( RM )

Kitab kuliah

300

177

708

Pengurusan Kuliah ( Rusum )

77.50

46

184

Imegrisen

11.50

7

28

Total

389

230

920

 

Kapal terbang

Datang balik : RM 5,000

Jumlah keseluruhan :  RM 22,660

 

 

Share on : Facebook Twitter Google+

15 comments:

  1. sediakan juga LE 30 bagi setiap bulan, untuk program persatuan. tapi ia mengikut kekerapan..perlu lihat takwim PMRAM , rumah negeri, dan negeri yang hendak dipohon ( kalau tak nak mintak duduk kaherah lah )

    ReplyDelete
  2. Owh, bagi saya xde lah begitu mahal jika dibandingkan dengan Universiti lain.

    Mungkin.

    ReplyDelete
  3. sememangnya tidak mahal, tapi sebagai seorang muslim kita perlu membuat perancangan yang teliti sepertimana kata saidina Umar RA : "Islam yang tidak tersusun akan dikalahkan oleh kekafiran yang tersusun"

    ReplyDelete
  4. kita kekurangan orang yang tamak untuk menuntut ilmu sekarang.. apapun tamaklah kamu untuk membuat kebaikan

    ReplyDelete
  5. xtemasok pebelanjaan kitab d maarad + kitab yg d beli sekiranya melewati pustaka2 buku d mesir....hohooooo

    ReplyDelete
  6. saya nak tanye,perbelanjaan nie same ke ntok student medic??

    ReplyDelete
  7. salam, nak tanya.. perbelanjaan sama ke kalau untuk ambil kejuruteraan ? dan bolehkah kalau lepasan SPM masuk al-azhar? wasalam

    ReplyDelete
  8. Salam,rasenye xde lagi pelajar malaysia yg ambil kejuruteraan.(myb ade 2-3 org,tu pon atas sebab2 tertentu). Bidang selain pengajian Islam yg familiar hanyalah medic,dentistry @ farmasi :)

    Perbelanjaan hampir sama je student medic & agama, just medic ni kurang sikit kot kitab nye.Dan yuran medic tinggi. ( tapi masih dikira murah kalu nak dibandingkan dgn negara2 luar lain)

    ReplyDelete
  9. slm, yuran kuliah free ke?

    ReplyDelete
  10. saya doakan semua rakyat malaysia selamat di mesir.

    ReplyDelete
  11. kalu masuk BKAN Penang, da kena 300usd mula2 samoai...HOHO

    ReplyDelete
  12. assalam boleh bg pnjelasan tentang harga(LE)

    ReplyDelete
  13. Sekiranya anak saya mempunyai diploma syariah & undang undang dari kolej universiti islam selangor ( kerana tidaka ada Bahasa Arab tinggi semasa SPM ) adakah layak beliau menyambung pengajian ke Al-Azhar.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum . boleh sya tau syarat kemasukan ke al azhar bgi pelajar harian biasa yg aliran agama . blajaq subj quran sunnah , arab dan syariah . kos medic ada x di al azhar ? Syukran

    ReplyDelete

Mohon sertakan maklumat perhubungan lengkap seperti Facebook supaya Admin mudah memberi jawapan jika ada kemusykilan.