16 comments

SUBJEK DALAM KULIAH

Published on Sunday, April 4, 2010 in

Kongsi

23022009033KULIAH BAHASA ARAB 
TAHUN SATU
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Nahu
3.       Sorof
4.       Balaghah
5.       Arudh dan Qafiyyah
6.       Ilmu Lughah
7.       Ilmu Aswat
8.       Adab Jahili
9.       Nusus Adabiyyah
10.   Fannul Maqal
11.   Qa`ah Bahas
SUBJEK ELEKTIF
1.       Feqah ( ibadat )
2.       Tafsir
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN DUA
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Nahu
3.       Sorof
4.       Balaghah
5.       Arudh dan Qafiah
6.       Qaah Bahas
7.       Ilmu Maajim
8.       Auzan Syair
9.       Tarikh Alam Islam
10.   Tarikh Adabi ( Umawi dan Abasi )
11.   Nusus Adabi ( Umawi dan Abasi )
SUBJEK ELEKTIF
1.       Feqah (Muamalat )
2.       Tafsir
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN TIGA
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Nahu
3.       Sorof
4.       Balaghah
5.       Arudh dan qafiah
6.       Ilmu Lughah
7.       Ilmu Aswat
8.       Adab Jahili
9.       Nusus Adabiyyah
10.   Fannul Maqal
11.   Qaah Bahas
SUBJEK ELEKTIF
1.       Feqah
2.       Hadis
3.       Bahas Inggeris
TAHUN EMPAT
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Nahu
3.       Sorof
4.       Balaghah
5.       Feqhul Lughah
6.       Adab Islami
7.       Tarikh Adab
8.       Nusus Adabi
9.       Naqad Qadim
10.   Qaah Bahas
11.   Ilmu Dilalah
SUBJEK ELEKTIF
1.       Usul Feqh
2.       Hadis
3.       Bahasa Inggeris


KULIAH SYARIAH ISLAMIAH
TAHUN SATU
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Feqh Mazhab ( Toharah dan Ibadah )
3.       Feqh Syafie
4.       Feqh Nassie
5.       Usul Feqh
6.       Feqh Perbandingan ( Thoharah dan Ibadah )
7.       Tarikh Tasyrik
8.       Qodoya Muasirah
9.       Qaah Bahas
10.   Tafsir Ayat Al-Ahkam
SUBJEK ELEKTIF
1.       Tauhid ( ketuhanan )
2.       Mustolah Hadis
3.       Nahu dan Sorof
4.       Bahasa Inggeris
TAHUN DUA
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Feqh Mazhab ( Muamalat)
3.       Feqh Syafie
4.       Feqh Nassie
5.       Usul Feqh
6.       Feqh Perbandingan ( Muamalat )
7.       Hadis Ahkam
8.       Qodoya Muasirah
9.       Qaah Bahas
10.   Tafsir Ayat Al-Ahkam
11.   Ahwal Syakhsiah ( Munakahat )
SUBJEK ELEKTIF
1.       Tauhid ( kenabian dan samiat )
2.       Nahu dan Sorof
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN TIGA
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Feqh Mazhab ( Munakahat )
3.       Usul Feqh
4.       Feqh Perbandingan (Jenayah dan Hudud)
5.       Hadis Ahkam
6.       Ahwal Syakhsiah ( Mirath )
7.       Qodoya Muasirah
8.       Qaah bahas
SUBJEK ELEKTIF
1.       Manhaj dakwah
2.       Adab dan Balaghah
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN EMPAT
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Feqh Mazhab ( Muamalat )
3.       Feqh Syafie
4.       Feqh Nassie
5.       Usul Feqh
6.       Feqh Perbandingan ( Muamalat )
7.       Hadis Ahkam
8.       Qodoya Muasirah
9.       Qaah Bahas
10.   Tafsir Ayat Al-Ahkam
11.   Ahwal Syakhsiah
SUBJEK ELEKTIF
1.       Adab dan Balaghah
2.       Bahasa Inggeris




KULIAH USULUDDIN
TAHUN SATU
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Tauhid
3.       Tafsir
4.       Hadis
5.       Mantiq
6.       Ulum Quran
7.       Mustolah Hadis
8.       Dakwah
9.       Milal wa nihal
10.   Nuzum Islami
11.   Tasawwuf dan Akhlak
SUBJEK ELEKTIF
1.       Feqah ( Ibadat )
2.       Nahu dan Sorof
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN DUA
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Tauhid
3.       Tafsir
4.       Hadis
5.       Mantiq
6.       Ulum Quran
7.       Ulum  Hadis
8.       Khitobah
9.       Tayyarat
10.   Nuzum Islami
11.   Falsafah
SUBJEK ELEKTIF
1.       Feqah ( muamalat  )
2.       Balaghah
3.       Bahasa Inggeris
TAHUN TIGA DAN EMPAT ( TAFSIR )
SUBJEK TERAS
1.       Al-quran
2.       Tafsir Tahlili
3.       Tafsir Maudhui
4.       Ulum Quran
5.       Ad-Dakhil fit Tafsir
6.       Manahij Mufassirin
7.       Istisyraq dan Tabsyir
SUBJEK ELEKTIF
1.       Hadis Tahlili
2.       Hadis Maudhui
3.       Usul Feqh
4.       Manhaj Muhaddisin
5.       Sirah Nabawiyyah
6.       Falsafah Islam
7.       Bahasa Inggeris
TAHUN TIGA DAN EMPAT ( HADIS )
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Hadis Maudhui
3.       Manhaj Muhaddisin
4.       Hadis Tahlili
5.       Takhrij
6.       Mustolah Hadis
7.       Istisyraq dan Tabsyir
SUBJEK ELEKTIF
1.       Tafsir
2.       Falsafah Islam
3.       Ad-Dakhil fit Tafsir
4.       Usul Feqh
5.       Bahasa Inggeris
TAHUN TIGA DAN EMPAT  ( FALSAFAH )
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Tauhid
3.       Milal wal Nihal
4.       Firaq Islam
5.       Tasawwuf
6.       Mantiq
7.       Ilmu Nafs
8.       Falsafah Islam
9.       Falsafah Yunani
10.   Tayyarat Muasirah
11.   Khitobah
SUBJEK ELEKTIF
1.       Tafsir
2.       Hadis
3.       Feqah
4.       Bahasa inggeris
TAHUN TIGA DAN EMPAT ( DAKWAH )
SUBJEK TERAS
1.       Al-Quran
2.       Tauhid
3.       Istisyraq dan Tabsyir
4.       Khitobah
5.       Thaqofah Islam
6.       Tamadun Islam
7.       Perbandingan Agama
8.       Wasail Tabligul dakwah
9.       Usul Dakwah
10.   Tayyarat
SUBJEK ELEKTIF
1.       Manahij Mufassirin
2.       Manahij Muhaddisin
3.       Tafsir Maudhui
4.       Hadis Maudhui
5.       Feqah
6.       Adab dan Balaghah
7.       Usul feqah
8.       Sirah Tahliliyah
9.       Takhrij
10.   Bahasa Inggeris 



* Untuk pengetahuan, subjek-subjek ini tidaklah tetap. Ia berubah dengan berubahnya tempat kuliah dan Qarar al-Azhar. 

Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

16 Response to SUBJEK DALAM KULIAH

Anonymous
April 9, 2010 at 1:39 PM

salam... tahun tiga lughah tak belajar adab jahili setahu saya. Begitu juga tidak Arudh ,qafiah, Ilmu Lughah, Ilmu Aswat, Adab Jahili dan fannul maqal... mungkin salah taip. arudh qafiah jg tak dipelajari di tahun 2 lughah.

mungkin tersalah taip. itu kalau tak silap saya.

April 11, 2010 at 7:01 AM

Admin Sedang membetulkan kenyataan ini, terima kasih kerana mengingatkan.

December 14, 2010 at 10:50 AM

Salam,saya sgt menyokong kewujudan blog ini,usaha kamu ni sgt membantu dan memudahkn pelajar malaysia merancang mase dpan mereka....tp mane subjek Pengajian islam dan bahasa arab? saya sgt berminat dgn kos ni???

Anonymous
August 26, 2011 at 6:41 PM

x de ke ntok student medic..??nak tau gak..

Anonymous
January 29, 2012 at 10:26 PM

assalamualaikum...maaf bertanya, adakah saya layak untuk belajar di universiti al-azhar kerana saya dari sekolah biasa dan juga ambik kos diploma perbankan dan kewangan islam??-harap balas-

NZ1
February 24, 2012 at 10:59 PM

maaf saya mencelah..klu ade sijil STAM bole blaja kt azhar..

Anonymous
May 5, 2012 at 9:00 PM

skrng ni ada satu kuliah br di azhar..kuliah ulum islamiah... xperlu stam...x perlu imtihan qobul..cukup sekadar sijil spm....tp spm mesti ada bahaas arab, syariah dan quran sunnah...

atiqah hanafi
May 18, 2012 at 7:11 PM

Assalamualaikum,admin,saya nak tanya..sorry if saya salah tempat tanya bende ni,but if ada jawapan,tolong jawab ye ^_^ saya tahun ni akan menduduki spm,saya berada dalam aliran acc,saya bcita cita nak jadi pakar penasihat guaman islam,dan saya dengar dalam bidang tu,syaratnya saya kene A,AGAMA,BM,BI,TASSAWUR ISLAM,and bonus lagi kalau saya A untuk acc,jadi addmath bukan syarat utama,cikgu saya cadangkan saya drop addmath,kalau saya drop,adakah mustahil untuk saya melanjutkan pelajaran saya ke mana mana universiti dalam malaysia dan luar negara?

June 8, 2012 at 9:43 AM

SALAM...

admin, kalau nk amek sume subjek pilihan tu boley tk? ataupn wajib pilih satu je?

Anonymous
June 27, 2012 at 6:23 PM

salam mohon admin letakan senarai subjek pengajain islam....ramai yg nk tahu juga.....:)

July 18, 2012 at 5:50 AM

salam.... nak tanye.. subjek elektif 2.. amik semua ke.. pilih satu atau ua ke.. macam mane ye?? terima kasih

izzati
October 31, 2012 at 11:32 PM

salam..saya ingin bertanya, di azhar ada tak belajar subjek kajian teks akidah, guna buku 'iqtisod fil i'ktiqod'...bagi kuliah usuluddin?

Anonymous
February 2, 2013 at 6:28 AM

Usuluddin masih x lngkp maddah dia disini...

Anonymous
February 26, 2013 at 7:29 AM

Salam,

Kalau saya datang untuk belajar bahasa Arab 1-2 bulan sahaja. Boleh ker...

March 1, 2013 at 1:21 PM

Wasalam. Boleh, mohon rujuk : http://syihab-educonsult.blogspot.com/

m.II
March 27, 2013 at 7:59 AM

Assalamualaikum. ingin bertanya. adakah jumlah hafalan(juzuk) bg setiap kuliah sama ? Rasamya kuliah syariah 30 juz. betul ke?

Add Your Comment

Mohon sertakan maklumat perhubungan lengkap seperti Facebook supaya Admin mudah memberi jawapan jika ada kemusykilan.

Related Posts with Thumbnails