IMTIHAN QABUL

Sunday, April 4, 2010

Sebuah peperiksaan mengejut telah diadakan pada tahun 2009 buat pertama kalinya untuk para pelajar  Malaysia, Imtihan ini akan diadakan sebelum seorang mahasiswa itu layak memasuki kuliah yang dikehendaki .

Sekiranya pelajar tersebut tidak berjaya melepasi peperiksaan ini, beliau dikehendaki untuk memasuki kelas persediaan selama setahun di Kaherah.

Oleh itu, saya mengharapkan agar para calon mahasiswa Al-Azhar dapat bersedia dengan kemungkinan diadakan lagi imtihan ini pada tahun 2010 dan berikutnya.DSC00183 (2)

Peperiksaan ini menguji 3 aspek :

1)      Ilmu yang dipelajari di STAM

2)      Mendengar dan menulis

3)      Bercakap dalam bahasa arab

Namun begitu, janganlah para calon mahasiswa bimbang kerana, soalan yang dikemukakan itu tidaklah terlalu payah dan tidak juga terlalu senang, Universiti Al-Azhar telah menilai peperiksaan ini dengan sebaik mungkin.

Bagi saya, saya merasai keputusan mengadakan Imtihan ini adalah keputusan yang terbaik. Cuba anda bayangkan.. jika anda berjaya memasuki Al-Azhar tanpa mengetahui bahawa anda belum ada kemahiran Mendengar percakapan pensyarah, memahami bahasa arab, dan bercakap dalam bahasa Arab, anda pastinya akan gagal dalam peperiksaan tahun pertama , dan telah mengalami kerugian selama satu tahun,

Keputusan peperiksaan tersebut dibahagikan kepada 3 :

1) Najah - Lulus dan layak memasuki Universiti Al-Azhar tanpa syarat

2) Daurah Saifiyyah - Lulus dan layak memasuki Universiti Al-Azhar dengan syarat perlu mengikuti kursus

bahasa yang disediakan oleh Al-Azhar semasa musim cuti semester.

3) Rasib - Gagal.

jika anda tidak lulus didalam ujian tersebut, anda akan diasah dan dididik dengan teliti oleh para pensyarah Al-Azhar dan anda akan mengalami satu tahun yang bermakna dan berguna..

Tetapi jangan pula mengharapkan kegagalan dalam ujian tersebut, kerana anda amat beruntung jika berjaya melepasi ujian tersebut kerana anda telah berjaya menjadi seorang Mahasiswa Al-Azhar .

Share on : Facebook Twitter Google+

6 comments:

 1. salam..ble imtihan qobul utk tahun ni..

  ReplyDelete
 2. salam...saye dan rkn2 akn brangkat ke mesir tahun ini...dan flight kami adelah pade 24hb sept.. ustz kami menyatekn trdpt penangguhan imtihan qabul..ia akn diadekn pade awl buln oct..harap saudare dpt semk balik tarikh sbnr untuk kpstian kami...tq

  ReplyDelete
 3. tahun ni imtihan qabul x jd buat kat malaysia..

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Blh sye tye mcmne nk cri koleksi soalan tahunan iq ni?

  ReplyDelete

Mohon sertakan maklumat perhubungan lengkap seperti Facebook supaya Admin mudah memberi jawapan jika ada kemusykilan.